Hogy-hogy Ausztriában dolgoznak a magyarok?

Íme néhány szubjektív észrevétel azzal kapcsolatban, hogy miért is dolgozunk mi magyarok olyan sokan Ausztriában…

Az alábbi írás csak a saját személyes tapasztalataimat tartalmazza. A cikk tájékoztató jellegű, kutatásokra illetve tudományos szakirodalomra nem támaszkodik.


Zöldhasú

Csak a forró ropogós pénz

Vélhetően ez a legnyomósabb ok. A fizetés korábban a Schilling idején (amikor a határokat még nem nyitották meg) az 5-10-szerese lehetett a hazai magyar átlagfizetéseknek. Most ez az érték már csak 2-5-szöröse, de még ez a szorzó is óriási. Gondolj csak bele… pár 10 illetve 100 kilométerrel arrébb ugyanannak a munkának az elvégzéséért jóval többet adnak a kezedbe. (Hiszen pl.: egy kinti autószerelő is ugyanazt csinálja, mint egy itthoni). Természetesen kint is megvan a hierarchia. Legrosszabbul a mezőgazdasági alkalmazottak és a betanított munkások keresnek. Őket követik a vendéglátásban tevékenykedők majd a bolti eladók. Ez a réteg, heti 40 órás Vollzeitben 1000 és 1300 EUR között keres, ami 300.000 és 390.000 FT közötti havi átlagfizetésnek felel meg.


Extrák

Plusz juttatások, melyeknek itthon nyoma sincs

Szóval ott tartunk, hogy az alapfizetés, a minimálbér (más szóval a Kollektiv-vertrag) kint jóval magasabb, ráadásul további juttatások is járnak a hivatalosan bejelentett dolgozók számára. Ilyen például a nyáron kifizetett 13. havi és a télen juttatott 14. havi extra Lohn. Az ingázók Pendlerpauschale-t azaz üzemanyag-hozzájárulást is igényelhetnek havi vagy éves térítéssel. Természetesen Ausztriában is van családi pótlék, gyes stb. – de ezekre most nem térek ki. Nyilván a fizetett szabadság is ugyanúgy jár kint.


workers-659885_1920

Becsület

Nehezebb bekerülni, de kevesebb a fusizás

Kint külföldi munkavállalóként nyilván nehezebb egy-egy munkahelyre bekerülni, de a tapasztalataim szerint a bekerülés követően nem játszadoznak a bejelentéssel, valamint a megtett ígéreteket is betartják. Az eddigi helyeken – ahová már sikerült bejutnom – mindig kaptam munkaszerződést, valamint a bejelentés is a ledolgozott órák számával egyezett meg. Nyugdíjunk vélhetően már így se – úgy se lesz, de azért ez sem utolsó szempont.


Támogatás

A magyarokat dolgoztató osztrák cégek szeretnek bennünket

Az ausztriai munkáltatók kedvelik a magyar munkaerőt, mert bizonyos munkákat az osztrákok a meghirdetett pénzösszegért már-már nem is hajlandók elvégezni. Nem véletlenül van a vendéglátásban annyi magyar, szlovák, román és török. Pontosan tudják, hogy a hazai viszonyokhoz képest, nekünk álomfizetésünk van náluk, és élnek is ezzel a fölényükkel. Ez a viszony kölcsönös, mivel cserébe az osztrák szomszédjaink pontos, szorgalmas és lelkes munkaerőt kapnak.


Jövőkép

Aki egyszer kint dolgozott…

Ha valaki korábban már kint-dolgozott, akkor elképzelhető, hogy egy magasabb életszínvonalhoz szokott, melyet később is szeretne fenntartani. Nem véletlen, hogy kevesen jönnek vissza a hazai munkapiacra azok, akiknek már volt lehetőségük kint dolgozni. Jóval magasabbak az elvárások egy-egy kinti munkahely tekintetében, de a minőségi munkát jól meg is fizetik.


tie-690084_1280

Saját tapasztalataim

Benzinkút: Ausztiában volt már lehetőségem benzinkúton dolgozni, ahol a havi fizetés 1200 EUR + üzemanyag-támogatás és + borravaló volt, mely kb. havi 1350 EUR és 1450 EUR között azaz 405.000 FT és 435.000 FT között jött ki. Végül, amikor fél év után kirúgtak innen, akkor 2400 EUR-ot kaptam (720.000 FT-ot). Ebben benne volt 1 havi fizetés, az összes ki nem vett szabadnapom és a karácsonyi pénz. Először nem is akartam elhinni, de az akkori főnökasszonyom megerősített, hogy ennyi jár. Szuper volt a pénz, viszont nagyon embert-próbáló volt a meló.


Sétakocsizás: Lovaskocsikat és más-más mezőgazdasággal kapcsolatos gépeket pucoltam. Továbbá a vállalkozásukhoz tartozó Heurigerben voltam pincér. Ez nem volt bejelentett munkahely, de minden ledolgozott 8 óra után 50 EUR, azaz 15.000 FT ütötte a markomat. (Szuper munkahely volt, de csak besegítőre volt szükségük.)


Halas étterem: Ételhordóként és pincérként dolgoztam, a benzinkúthoz hasonló embert-próbáló munka volt. A fizetés 1000 EUR körül változott + / – 100 EUR, azaz 270.000 – 330.000 FT között. A jattból egy forintot sem láttam. (Jobb állást találtam helyette, ezért váltottam.)


Jelenleg egy parndorfi cipőboltban dolgozom, de az itteni adatok egyelőre nem publikusak, mert most is itt dolgozom.


oktoberfest-968232_1920

Úgy hallottam

A “pletykák” szerint a szakmunkás fizetés (értsd.: asztalos, villany, gáz, fűtés szerelő stb.) 1800 EUR azaz 540.000 FT körül kezdődik. De nincs okuk szégyenre a gyári munkásuknak (akik éjszakát is vállalnak) 1500 EUR azaz 450.000 FT, valamint a szezonokat “nyomató” fizetős pincéreknek sem, akik állítólag a jattal együtt 2000 EUR azaz 600.000 FT-ot is megkeresnek egy hónapban.


 

Azért kint sincs kolbászból a kerítés

Bizony mielőtt rászánod magad – egy kicsit beszélnem kell a dolog árnyoldalairól is. Például arról, hogy minden nap akár több órát is utaznod kell a munkahelyedig, aztán 8-12 óra Arbeit után meg vissza is. (A sok utazás miatt 5 évente akár az autócsere is aktuális lehet…) Nem szabad elfelejtened azt sem, hogy velem együtt te is mindig csak egy beállított robot leszel a kinti munkáltatód szemében. Ráadásul a kollégák és/vagy ügyfelek részéről te mindig “csak” a magyar az ungarer maradsz. Lehet, hogy a munkádat tökéletesen végzed, de a bélyeg biztosan rajtad marad még 10-20 év múlva is.


working-1056583_1280

Hogyan tovább?

Kint-dolgoznál, de nem tudod, hogy hogyan indulj el?

Érdekel, hogy én hogyan csináltam? Szívesen adok tippeket az elinduláshoz, de az első és legfontosabb a német (vagy végső esetben: angol) nyelvtudás. Enélkül legfeljebb ismerős vagy rokon segítségével válhat valóra az álmod.


Node… Amennyiben a német nyelvtudást kipipáltad, akkor készíts egy minél jobb önéletrajzot és küldd el azokat az itt található állásportálok hirdetéseire. Még ennél is hatékonyabb módszer, ha kinyomtatsz magadnak úgy 50 önéletrajzot, majd beülsz a kocsiba és random módon besétálsz vele olyan helyekre ahol szívesen dolgoznál. Hidd el, hogy ez is működik. Aki bevisz személyesen egy önéletrajzot – azon látják, hogy dolgozni akar és azonnal tudnak is készíteni vele egy állásinterjút. Én erre esküszöm, nekem eddig mindig ez vált be.


Sokszor jelentkeztem én is az interneten és még annál is több állásinterjúra elmentem, de a neten keresztül csak a Halas étterembe sikerült bejutnom. Hidd el sokkal jobb a személyes Bewerbung. Pattanj be a kocsiba egy halom önéletrajzzal és profi postás módjára vidd be azokat az általad szimpatikus helyekre.


baker-858401_1280

VISSZA >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 10 =

Fejtsd meg a műveletet *