Amit 2016-ban a honlapkészítésről tudnod kell…

Ezen írással konkrét példák segítségével mutatom most be neked, hogy eszik-e vagy isszák a weboldalkészítést?


A weboldalkészítés épp olyan, mint az autószerelés

Nem tudod még, hogy kit bízz meg a honlapszerkesztéssel? Olvasd el ezt a hétköznapi cikket az autók és a weboldalak vonatkozásában… mire a végére érsz- addigra egy átfogóbb képpel fogsz rendelkezni abban a tekintetben, hogy mire is kell odafigyelned… Ha tudod, hogy melyik autószerelőt érdemes választanod, akkor azt is tudni fogod, hogy miért az adott webmestert kell megbíznod…


classic-car-76423_1920

Honlapot csinálni bárki tud

Weboldalt készíteni ma már mindenki tud – olvashatod számos webmester honlapján… Ez részben igaz is. Így van… A honlapszerkesztést ma már mindenki meg tudja tanulni, akit valóban érdekeli a szakma ezen területe. De vajon elég-e ez, egy jól működő sikeres honlaphoz? A válasz természetesen egy nagy NEM.  Hogy megértsd – miért fontos megfelelő szakembert választanod – azt máris kifejtem.


Egy autó tulajdonlása ma már szinte alap

Vegyünk egy evidens dolgot, mint például egy autó. Ez ma már nem tartozik a high-tech cuccok közé, hiszen a legtöbb vállalkozónak van saját autója. Ez lehet: kicsi-nagy, benzines-dízeles, olcsó-drága, átlagos-extravagáns, csúnya-szép, új-használt és így tovább… Rengeteg tényező határozza meg azt, hogy az említett négykerekű milyen is pontosan… A fenntartása a bele kódolt jellemzőitől függ. A tartóssága általában magától a használótól és az azt szerelő mestertől függ. Ugyanezek a dolgok érvényesek egy olyan termékre is, mint egy weboldal… Nézzük meg bővebben, hogy miképp is van ez…


beach-832346_1920

Hogyan látja el 5 fő feladatát egy honlap (autó)?

 • Mindig hibátlanul, pöccre elindul (tehát a weboldalunk az év 365-366 napján – napi 24 órában mindig kifogástalanul elérhető).
 • Terhelés esetén pl.: autópályás közlekedés alkalmával is megbízható (azaz, ha hirtelen több százan kezdik el azt nézni, sem fog bekrepálni).
 • Szemet gyönyörködtető, az utcán megbámulják az emberek (igen, ma már ez is rendkívül fontos, hogy szép legyen egy weblap).
 • Kiszolgálja a fő funkcióját, elvisz A-ból B pontba (ez honlap esetén lehet: prezentáció, értékesítés, kutatás, toborozás, valamint ügyfélszolgálat).
 • Meghibásodás esetén megszerelhető (a szerelője/készítője később is elérhető, és ért is a szakmájához, tudja mit- és miért csinál…).

Milyen egy jó webemester (autószerelő)?


 • Lépést tart a korral, ennek megfelelően folyamatosan fejleszti az eszközeit. (A.sz.: nem egy egyszerű kalapáccsal centrírozza ki a felniket…)
  Webmester: megfelelő számítógéppel és internetkapcsolattal, valamint a teszteléshez szükséges további kiegészítők tucatjával rendelkezik: mint pl.: okos-óra, telefon, tablet, kamera, fényképező, televízió és így tovább…


 • Saját magát is folyamatosan képzi. Mindig tanul valami újat, amivel kiemelkedhet a többiek közül. (A.sz.: mesterlevelet szerez, továbbképzésekre jár)
  Webmester: A webfejlesztés mellett- megállás nélkül tapasztalatokat szerez az értékesítés főbb területein. Legyen szó házalásról, direkt marketingről, hálózatos értékesítésről vagy online marketingről – mindegyikbe bele kell kóstolnia. Természetesen az sem árt, ha van szakmai végzettsége is.

 • Nyitott, szívesen fogadja az új ötleteket, meglátásokat és javaslatokat. (A.sz.: kérés esetén felszereli a lekopott gumit is, vagy egyelőre nem cseréli ki az ablaktörlő lapátot)
  Webmester: Az ügyfél kéréseit figyelembe véve enged a saját elképzeléseiből, illetve egészen addig tökéletesíti a projektet, amíg a megrendelő is elégedett lesz.

 • Vészhelyzet esetén hétvégén és ünnepnapokon is elérhető,- vagy legalább a telefont vegye fel. (A.sz.: Ha az ő hibájából robban le az autónk, akkor vegye a fáradtságot, hogy soron kívül bevontassa és megjavítsa azt.)
  Webmester: Folyamatos rendelkezésre állás, a probléma orvoslásához szükséges fejlesztések azonnali elvégzése.

 • Minőségi munkavégzés, garancia vállalása az általa átadott termékekre. (A.sz.: Extra költségek nélküli javítás, jótállás biztosítása.)
  Webmester: Reszponzív honlapkészítés, megfelelő SEO-val, számokban mérhető eredménykimutatással és rendszeres biztonsági mentéssel.

Ezt már olvastad?

MOBILBARÁT WEBOLDAL


credit-card-851506_1920

Autó vásárlása / honlap rendelése

Hogyan juthatsz weboldalhoz/autóhoz?

 1. Ismerőstől vásárolsz – ekkor főképp érzelmi alapon választassz, megelőlegezett bizalmat táplálsz az ismerősöd irányába – de természetesen ekkor még nem garantált a megvásárolt honlapod/autód tartóssága…

 2. Az interneten keresgélsz– Átnézed az ajánlatokat majd a számok, valamint további tényezők összehasonlításának segítségével kiválasztod – az objektív és szubjektív mércéid alapján – a számodra legmegfelelőbb előterjesztést.

 3. Személyesen meglátogatsz egy kereskedőt – Betérsz az utcáról egy portára személyesen és bekopogtatsz az ajtaján.

 4. Megbízol egy régebbi partnert a feladattal – Más tevékenységi feladattal kapcsolatosan már bevált partnert bízol meg.

 5. Valaki egészen másra hárítod a feladat – Mentesíted magad a feladat alól és megkérsz bárkit a weboldalad teljes lebonyolítására.

garage-943249_1920

 Mi történik az itt felsorolt esetekben?

1. Ismerőstől vásárolsz

Megveszed az apósod kocsiját, avagy megbízod az anyósod fiát a honlaptervezéssel. Vagy megkéred az unokaöcsénket. De adhatsz munkát a volt osztálytársadnak vagy a gyerekkori cimborádnak is. Ilyenkor olyannak fizetsz, aki valamelyest kötődik hozzád – az ember szívesebben fizet ki így pénzt. De ettől még nem biztos, hogy megfelelő honlap birtokosa leszel. Hiszen egy weboldal elkészíttetése ugyanannyi buktatóval járhat, mint egy használt-autó megvásárlása. | Hogy pontosabban értsd: az autó lehet kívülről szép (ahogy egy honlap grafikája is lehet gyönyörű), ha közben a kulcsot elfordítva el sem indul (azaz szép weboldalunkat senki sem látogatja), akkor az egész csak ablakon kidobott pénznek minősül. Ugyanez persze fordítva is igaz csak nem annyira kellemetlen, mint az előző esetben.


 Előny: meglehetősen olcsó lesz, valamint a pénzedet is “nemes” célokra fordítod


 Hátrány: nagy az esélye, hogy gagyi honlap tulajdonosává válsz | csak 25% az esélyed arra, hogy valóban jó honlapod lesz


Mikor ajánlom neked ezt? Ha nem fontos neked, hogy jó honlapod legyen… vagy ez lesz első weboldalad, és csak tesztjelleggel akarod elindítani, kipróbálni… | Ha beéred egy Suzuki Swifttel.


2. Az interneten keresgélsz

Kiválasztod a weboldalkészítés sopron (vagy honlapkészítés győr), valamint weblapszerkesztés szombathely illetve webszerkesztés győr-moson-sopron kulcsszavakra megjelenő találati lista első 3 találatát és közülük választasz valakit a honlapod elkészítésére. Egyrészről igaz, hogy a SEO-hoz értenek valamelyest, hiszen ők vannak a találati lista elején – másrészről az igazság azonban az, hogy még így is lőhetsz bakot. Hiszen gondolj csak bele, hogy hányan vásároltak már rossz autót az interneten található hirdetések közül. Nem törvényszerű, hogy rosszul jársz – de mindig legyél kellően körültekintő.


 Előny: itt már csak 50% az esély arra, hogy gagyi honlapod lesz, összehasonlíthatod az árakat


Hátrány: ha nem vagy jártas az interneten, akkor könnyen becsapás áldozatává válhatsz


Mikor ajánlom neked ezt? Ha sokat internetezel, ha sokat rendelsz az internetről, ha van megfelelő böngészési tapasztalatod és, ha abszolúte szívesen jársz idegen autószerelőhöz. | Ha gond nélkül rászánsz 3 millió forintot zsákbamacskára – miközben nem tudod, hogy a zsákból Suzuki Swift vagy Audi A6 jön ki.


3. Személyesen meglátogatsz egy webstúdiót

Bekopogtatsz a helyi gigaméretű – honlapokat tucatszámra gyártó – céghez és árajánlatot kérsz. A végeredmény itt vélhetően már professzionális lesz, azonban borsos ára lesz. Hiszen olyan dolgokért is fizetsz, amiért máshol nem. Itt emberek dolgoznak főállásban, irodát tartanak fenn, céges autót fizetnek és számos marketingmegjelenésük van, ami mind-mind pénzbe kerül. Bizonyos százalékban ezek mind-mind megjelennek majd az általad kért árajánlatban csak te erről nem tudsz. (De ezzel semmi újat nem mondtam, hiszen nincs ez másképpen egy mesterfodrász stúdióban vagy egy hivatalos fordítóirodában sem.) Természetesen, akik nagyban csinálnak valamit, azok el is kérik az árát. Legalább a végeredmény általában itt viszont minőségi. (Az autós példával bemutatva biztosan te is tudod, hogy a kereskedők olcsón vásárolnak és drágán adnak el használt autót – hiszen nagy árréssel dolgoznak.)


Előny: 90%, hogy minőségi weboldalad lesz, a szerződésben rögzített feltételek érvényesülni fognak


Hátrány: nem lesz olcsó, olyanért is fizetni fogsz amire lehet, hogy szükséged sincs | a tucatgyártás miatt nyomokban hasonlítani fog más weboldalakra


Mikor ajánlom neked ezt? Ha sok pénzed van, de semennyit sem engedhetsz a minőségből. | Akkor ajánlom, ha garantált kilométerrel akarsz C Mercedest vásárolni.


4. Megbízol egy régebbi partnert a feladattal

Ebben az esetben attól fogsz autót vásárolni, aki egyszer már bizonyított. Van korábbi tapasztalat – nagyjából sejtheted, hogy milyen lesz a következő megvásárolt terméked. Már korábban kialakult egy kölcsönös tisztelet, egy jó kapcsolat – ezért megelőlegezheted neki a jövőbeni bizalmat is. Ezt ő is tiszteletben fogja tartani és emiatt ő is mindent el fog követni annak érdekében, hogy a vállalkozásod sikereit támogassa, hiszen a te sikered- az ő sikere is lesz. Később te majd továbbajánlod őt az ismerőseidnek, akikkel ugyanilyen kapcsolat is kialakulhat…


Előny: kisebb rizikófaktor, kiszámíthatóbb elégedettség, további kedvezményes lehetőségek megtárgyalása


Hátrány: ahogy minden nap más- éppúgy minden helyzet is, ezért itt csak kb. 85%, hogy minőségi honlapod lesz


Mikor ajánlom neked ezt? Ha fontosak számodra a személyes kapcsolatok. Ha nem szereted a váratlan meglepetéseket. Ha megbízol a korábbi ügyfeleidben. | Akkor javaslom, ha garantált kilométerű Audi A6-ot szeretnél, de mellette szeretnél egy kicsit alkudni is.


5. Valaki egészen másra hárítod a feladatot

Megbízol egy ügynökséget, akik majd megbíznak valakit, hogy a te feladatodat elvégezzék. Nem hangzik túl jól igaz? Szerintem sem… Noha ez sem törvényszerűen szül rossz helyzeteket, de annyi biztos, hogy túl sok szálon keresztül mennek az információk, és mire eljut – a címzettől a feladóig – addigra elképzelhető, hogy valami egészen más dolog lesz a kívánságodból. Van ilyen gyerekjáték is, amikor egy csoport tagjai, folyamatosan bővítve- egymás fülébe súgnak különböző szavakat és aztán meghallgatják a végeredményt. Na ez valami ilyesmi. Az ügynökségnek megfelelő tapasztalattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ez az együttműködés sikeresen záruljon le. Tudjuk, hogy a közvetítők is mindig leveszik a sarjukat – ez itt is igaz.


Előny: a honlapkészítés mellett más egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is megrendelhetsz | komplex megoldásokat kaphatsz


Hátrány: meglehetősen drágák az ilyen megbízások, a végeredményre 70%-os sikerességi rátát tippelek


Mikor ajánlom neked ezt? Akkor, ha téged ez az egész annyira nem is érdekel. Ha a te belefektetett energiáid nélkül akarod, hogy valami elkészüljön. | Ajánlom, ha úgy vásárolnál autót, hogy kiküldenél valakit – hé öreg hozz nekem 2 millióért egy Mercedest -, aztán a paramétereket meg nem is egyeztetnéd.


Következtetések

A döntés természetesen a te kezedben van. Ez az autóvásárlás és/vagy honlapszerkesztés 5 tipikus formája 2016-ban Magyarországon. Természetesen léteznek további kategóriák és ezen csoportosítások kombinációja, valamint alcsoportjai is, de nagy valószínűséggel ezek közül fogod valamelyiket kiválasztani, ha honlapot szeretnél készíttetni.


Jómagam is foglalkozom weboldalszerkesztéssel főképp Győr-Moson-Sopron és Vas megyében. A megrendelőim döntő többsége Sopronból, Győrből, Szombathelyről és a Fertőpartról (köztük Fertőd, Fertőszentmiklós, Sarród, Petőháza, Fertőszéplak településeiről) származik. De volt már rengeteg megbízatásom Budapestről és elenyésző számban Magyarország túlsó feléről, valamint Ausztriából is.


road-sign-663365_1920

Még leírom azt is, hogy mikor bízz meg engem honlapszerkesztéssel:

 • ha a munkának te is aktív részese szeretnél lenni… (ha nem vagy lusta, és vannak ötleteid neked is)
 • ha van legalább 30.000 FT -od (itt kezdődik egy prezentációs mini honlap) honlapkészíttetésre + 5.000 FT – 10.000 FT-od tárhelyre és domainre
 • ha szívesen találkozol személyesen Sopronban, Győrben, Szombathelyen, avagy Budapesten (hiszem, hogy a személyes kapcsolattartást semmi sem pótolhatja)
 • ha ár/érték arányban kifogástalan honlap birtokosává szeretnél válni
 • ha hiszel abban, hogy egy-egy szakfeladatot – szakemberekre kell bízni

Ezt már olvastad?

MIÉRT KELL NEKED HONLAP?


Ami nálam minden honlaphoz ajándékba jár:

 • könnyen kezelhető wordpress kezelőfelület
 • google analytics követőkód
 • facebook oldal létrehozás és beágyazás
 • valid XHTML & CSS kód
 • reszponzív (mobilbarát) megjelenés

Ezt már olvastad?

MI AZ A WORDPRESS?


Csak 5 dolog, amit tudnod kell rólam:

 • a honlapkészítés, programozás mellett kitanultam a videó és hangvágás rejtélyeit, valamint a grafikai tervezéshez is értek
 • a témához kapcsolódóan: kommunikáció és médiatudomány szakos diplomám, valamint egy webprogramozó és egy logisztikus OKJ-s végzettségem van
 • már több mint 10 éve, hogy webszerkesztéssel és online megoldásokkal is foglalkozom
 • 15 éve saját reklámújságot is működtetek HÁZ-HOZ néven
 • mindig imádom a kihívásokat, boldoggá tesz, ha elégedettséget elnyerve adhatok át egy megrendelt munkát

 VISSZA >>>

Egy hozzászólás a(z) “Amit 2016-ban a honlapkészítésről tudnod kell…” bejegyzéshez

 1. Johng93 szerint:

  you are in reality a good webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great process on this matter!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =

Fejtsd meg a műveletet *