Vállalkozásod honlapja is megérett már a reszponzív tervezésre

Lemaradhatsz versenytársaiddal szemben, ha a te weblapod még nem reszponzív…

Mi az a reszponzív webdesign?

Responsive web design (RWD) fogalma egy olyan új típusú webfejlesztés, melynek eredményeképpen az adott honlap minden lehetséges eszközön és böngészőben akadálymentesen jelenik meg. Az eszközök eszerint lehetnek okos-órák, mobiltelefonok, tabletek, számítógépek és így tovább.

A szakzsargon fluid (folyékony) honlapkészítésnek is nevezi, mert a tartalom, akár a víz – kitölti az összes rendelkezésére álló helyet. Egyszerűbben tehát: a honlapod mindig a kijelző méretéhez megfelelően alkalmazkodva jelenik meg.

Jelentősége óriási. Működése CSS3 media querie-k használatával valósul meg. A legnépszerűbb ismert reszponzív framework a Bootstrap. A BS és az ahhoz kapcsolódó ingyenesen használható grid (háló) egy tökéletes választás abban az esetben, ha weblapodat reszponzív megjelenésben szeretnéd kivitelezni.


waterfall-335985_1920

Miért beszélnek erről ennyit, miért ekkora a jelentősége?

A 2015-ös évre az internet használatának mintegy több mint 40%-a már nem a számítógép elől történik, hanem a kézbe vehető kütyük segítségével (okos-óra, telefon, tablet stb.) Ráadásul ez a folyamat – növekvő tendenciát mutat.

Két vállalkozás közül a látogatók természetesen előbb fogják annak a honlapját böngészni, mely akadálymentesített mobiltelefonon is – ebből következik, hogy amelyik honlapját böngészik – a jövőben várhatóan azzal fognak együttműködni, illetve pl.: webáruházak esetén – azoktól fogják terméküket megrendelni.

Fontos megemlíteni azt is, hogy mostanra a google (no meg más keresőmotorok is) előbbre sorolja a találati listában azon weblapokat, melyek reszponzív kivitelezéssel készültek.

A zsebben hordható internet trendi, mindenhol jelen van. Láthatjuk a tömegközlekedési eszközökön (buszon, vonaton, villamoson), de az azokhoz kapcsolódó megállókban és várakozási helyeken egyaránt. Azonban ugyanígy megtalálható a helyi kávézókban vagy az utcán sétáló emberek kezében is.

Szakértők állítják, hogy akiknek 2015-ben még nem reszponzív a honlapja, azok várhatóan 2020-ig le fognak maradni a velük ellentétben reszponzív weboldallal rendelkező versenytársukat illetően. (Természetesen nem a helyi fodrász vagy a köműves, hanem azon cégek összessége, melyek aktívan értékesítenek a neten.)


Hogyan ellenőrizhetem laikusként, hogy a honlapom reszponzív-e?

Számítógépen a legegyszerűbben úgy, hogy az egérrel megragadod a böngésző jobb vagy bal szélét – majd szépen lassan elkezded azt befelé húzni – ekkor

  1. A dobozok (feliratok, képek stb.) az akcióra reagálva átrendeződnek illetve megváltozik a méretük.
  2. A honlapodon található elemek változatlanok maradnak.

Az első esetben website-od reszponzív, míg az utóbbiban fejlesztésre szorul. (Másfajta ellenőrzési módszer: http://responsivetest.net/ pl.: a responsive tester használatának segítségével.)


 

Lemaradsz? Avagy megteszed az első lépést most…

RWD WEBOLDALT SZERETNÉK…VISSZA >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 6 =

Fejtsd meg a műveletet *